4 valkuilen voor nieuwe leiders in hun eerste 100 dagen – en wat wèl te doen.


De eerste 100 dagen in je nieuwe baan zijn als een verlengd sollicitatiegesprek.

Natuurlijk hebben ze jou deze baan aangeboden en heb jij die geaccepteerd. Maar nog voordat de inkt op je contract droog is, word je al kritisch bekeken, goed gekeurd of juist niet, door een veel grotere groep dan degenen die je geïnterviewd hebben.


Je ligt meteen onder een vergrootglas. Je peers, je team, de board, andere collega’s, je klanten en externe partners, iedereen bekijkt jou en vormt zich al snel een mening.

Jij bent de nieuwe leider en alles wat je doet - en niet doet - heeft een effect op hen.


Ik kom veel leiders tegen, ook hele ervaren, die onvoldoende voorbereid aan hun nieuwe rol beginnen. Die hun eerste 100 dagen niet gestructureerd aanvliegen om er het maximale uit te halen en versneld impact te maken in hun rol.

Hoe je je nieuwe leiderschapsreis begint, is één van de belangrijkste indicatoren voor je lange termijn succes bij je nieuwe organisatie.

Graag deel ik vier klassieke eerste-100-dagen valkuilen en hoe je deze kunt voorkomen.


VALKUIL 1: Hoog van de toren blazen

Het is logisch dat je je benoeming ziet als het begin van een nieuwe fase. Je bent niet voor niets aangesteld en waarschijnlijk heb je al een duidelijke visie voor je nieuwe organisatie of afdeling. Je kunt niet wachten om die met iedereen te delen. Van stevige uitspraken als “We gaan dit jaar nummer één worden” tot abstracte oneliners als “Wacht maar tot je de nieuwe strategie hoort, die ik in gedachte heb”.


Je denkt misschien dat dit van je wordt verwacht als nieuwe leider. Dat je veel zelfvertrouwen uitstraalt met deze stevige woorden.