De eerste 100 dagen in je nieuwe baan zijn als een verlengd sollicitatiegesprek.
Natuurlijk hebben ze jou deze baan aangeboden en heb jij die geaccepteerd. Maar nog voordat de inkt op je contract droog is, word je al kritisch bekeken, goed gekeurd of juist niet, door een veel grotere groep dan degenen die je geïnterviewd hebben.
Je ligt meteen onder een vergrootglas. Je peers, je team, de board, andere collega’s, je klanten en externe partners, iedereen bekijkt jou en vormt zich al snel een mening.
Jij bent de nieuwe leider en alles wat je doet - en niet doet - heeft een effect op hen.
Ik kom veel leiders tegen, ook hele ervaren, die onvoldoende voorbereid aan hun nieuwe rol beginnen. Die hun eerste 100 dagen niet gestructureerd aanvliegen om er het maximale uit te halen en versneld impact te maken in hun rol.
Hoe je je nieuwe leiderschapsreis begint, is één van de belangrijkste indicatoren voor je lange termijn succes bij je nieuwe organisatie.
Graag deel ik vier klassieke eerste-100-dagen valkuilen en hoe je deze kunt voorkomen.
VALKUIL 1: Hoog van de toren blazen
Het is logisch dat je je benoeming ziet als het begin van een nieuwe fase. Je bent niet voor niets aangesteld en waarschijnlijk heb je al een duidelijke visie voor je nieuwe organisatie of afdeling. Je kunt niet wachten om die met iedereen te delen. Van stevige uitspraken als “We gaan dit jaar nummer één worden” tot abstracte oneliners als “Wacht maar tot je de nieuwe strategie hoort, die ik in gedachte heb”.
Je denkt misschien dat dit van je wordt verwacht als nieuwe leider. Dat je veel zelfvertrouwen uitstraalt met deze stevige woorden.
Maar realiseer je dat je onbewust de mensen om je heen nerveus kunt maken over hun rol in jouw ‘brave new world’. Als het voor hen onzeker wordt, gaan ze de kat uit de boom kijken. Dan krijg jij niet meer alles van hen te horen. Dàt wil je juist voorkomen.
Wat in plaats daarvan te doen?
Luister meer dan je praat. Ga voor een 3:1 ratio.
Een empathisch leider is een leider die het team ziet en naar hen luistert.
Dit helpt je om veel te weten te komen over de wie, wat, hoe en waarom van je organisatie en team. Waar moeten ze beter presteren? Wat weerhoudt hen daar nu van? Waarvan liggen ze ‘s nachts wakker? Wat motiveert hen? Waar liggen de strategische kansen? Wat hebben ze van jou nodig?
Horen wat je nieuwe collega’s zeggen is één ding, maar echt luisteren is een andere vaardigheid. Goed luisteren betekent aanwezig en geduldig zijn en echt verbinding maken.
Luister niet alleen naar wat wordt gezegd, maar ook naar de energie en emotie in hun stemmen. Hoor ook wat niet wordt gezegd. Vraag juist daarop door. Luister niet terwijl je al aan het nadenken bent over wat je gaat antwoorden en stel je oordeel uit.
Je zult verbaasd staan hoeveel meer je zult leren.
VALKUIL 2: Vanuit je ivoren toren werken
Je hebt een mooi nieuw kantoor en misschien het gevoel dat men je daar hard in moet zien werken – belangrijke gesprekken voeren, stukken lezen en lunchen met belangrijke mensen. Ondertussen is je team ook ergens, disconnected en verre van betrokken.
Het is lastig om mensen te leiden die niet weten wie jij bent, wat je leiderschapstijl is en die niet weten of hoe jij hen ziet.
Wat in plaats daarvan te doen?
Wees aanwezig op de werkvloer. Begin met je direct reports.
Nodig hen uit voor een lunch of koffie (niet in je kantoor, ga van je werkplek af). Het belangrijkste is om hen eerst als persoon te leren kennen. Wat zijn hun interesses, motivaties en ambities - zowel professioneel als privé.
Bespreek in een vervolggesprek hoe jullie gaan samenwerken. Wat werkt wel en niet goed voor jullie beiden? Wat verwachten jullie van elkaar? Wat heeft je teamlid van jou nodig? Hoe vaak is er afstemming over wat? Welke communicatiekanalen willen jullie gebruiken?
Ook hier geldt: luister meer dan je praat en schrijf alle vragen en opmerkingen op.
Ga eropuit, uit je kantoor, om een gevoel te krijgen van de cultuur. Uit onderzoek van Egon Zehner blijkt dat het te laat doorgronden van de cultuur de belangrijkste reden is voor het falen van nieuwe leiders. Drink een koffie bij de machine, neem je laptop en ga ergens anders zitten en ga met collega’s mee als ze gaan lunchen.
Je verschuilen in je nieuwe mooie kantoor maakt je niet een betere leider. Integendeel zelfs.
VALKUIL 3: Snel veranderingen doorvoeren
Elke nieuwe leider wil iets veranderen. Niets laat meer zien dat er een nieuwe kapitein aan het roer staat dan een snelle verandering, niet? Dat is toch ook waarvoor ze je hebben aangenomen? Je bent een krachtige aanjager van verandering en je wilt resultaten – en snel ook.
Experts zijn het erover eens dat grote veranderingen in je eerste 100 dagen zeer onverstandig zijn. Het kan snel instabiliteit creëren, angst opwekken en roekeloos overkomen. Hierdoor creëer je veel weerstand en begin je met een 0-1 achterstand.
Realiseer je dat je eerste 100 dagen zijn voor het bouwen van het fundament onder je leiderschap en strategie. Je hoeft niet meteen een ‘home run’ te slaan.
Wat in plaats daarvan te doen?
Ga voor kleine winsten. Niemand verwacht dat je wonderen verricht in je eerste 100 dagen. Als je al een eerste stap voorwaarts kan maken in team cohesie of team prestaties, ben je op het goede pad.
Zorg overigens wel dat je een gestructureerd plan hebt voor wat je in je eerste 100 dagen wilt doen. Want je legt daar het fundament voor de uitvoering van je strategie.
Een goede manier om in actie te komen is om de ideeën vanaf de werkvloer verder te ontwikkelen. Onderschat niet hoeveel kennis er in je organisatie aanwezig is over wat je organisatie nodig heeft om te groeien.
Nodig iedereen uit om zijn input te geven en laat de beste ideeën uitwerken. Vorm multidisciplinaire teams om zoveel mogelijk gezichtspunten en afdelingen te betrekken. Geef de nodige ondersteuning en credits als de initiatieven goede resultaten opleveren.
Wees de leider die zijn/haar mensen de verandering geeft die ze willen.
VALKUIL 4: Solo vliegen
Zoals vele toppresteerders, heb jij het waarschijnlijk ver gebracht door je uitzonderlijke skills en werk-ethiek. Je bent één en al energie en gedrevenheid.
Als nieuwe leider is het makkelijk om de ‘alpha-wolf’ te verwarren met de ‘lone-wolf’.
Echter, op bijna alle senior niveaus zul je de hulp van andere leiders nodig hebben. Het politieke schaakspel wordt steeds complexer.
Zelfs de meest ambitieuze en ervaren leiders kunnen geen resultaten boeken zonder de ondersteuning en vertrouwen van hun peers.
Wat in plaats daarvan te doen?
Creëer win-win relaties met andere leiders. Gebruik je nieuwe rol om waarde te geven aan je collega’s. Ongetwijfeld kun jij ervaring en nieuwe kennis inbrengen die voor hen waardevol is.
Ontdek waar jullie gezamenlijke belangen liggen en probeer hun drijfveren en motivatie te begrijpen. Deel je visie op een manier die hen enthousiast maakt. Wees transparant over wat je wil bereiken en probeer daarvoor hun support te krijgen.
Neem de tijd om vertrouwen te bouwen. Dat is niet altijd makkelijk, zeker niet als de druk hoog is, maar het is een investering die zichzelf dubbel en dwars terugbetaalt.
Je eerste 100 dagen als leider vertellen veel over jou.
Of je wordt gezien als betrouwbare en inspirerende leider of als een leider voor wie weinig respect en draagvlak is, hangt af van hoe je deze 4 klassieke valkuilen voorkomt.
Geïnteresseerd in meer tips over hoe jij als leider een vliegende start in je nieuwe leiderschapsrol kunt maken? Download hier mijn gratis e-book
Comments