5 fouten om te vermijden als je in een nieuwe leiderschapsrol start


leiderschap; leiderschapsontwikkeling; start nieuwe baan

Als je als leidinggevende in een nieuwe rol begint komt er vaak veel op je af.

Dit geldt nog meer als je in een nieuwe bedrijft start, waar je nog niet weet hoe de hazen lopen. Vaak is de positie even vacant geweest voordat jij startte. Dan kan er behoorlijk wat achterstallig werk liggen en kunnen veel zaken urgent geworden zijn.


Hoe ervaren je ook bent, elke rol vraagt weer wat anders van je. Niet vreemd dus dat je je overwelmd kunt voelen. Er komt veel nieuwe informatie op je af. De kans is groot dat de business en je team meteen al een beroep op je doen. En je voelt de blikken van collega’s die meestal al snel een eerste oordeel gevormd hebben.


Om je op weg te helpen een goede start als leider te maken, deel ik graag 6 klassieke fouten om te vermijden tijdens je eerste weken:


1. De big picture negeren

De dagelijkse business vraagt meteen jouw aandacht. Hierdoor kun je in de valkuil stappen, meteen te gaan rennen om alle ballen die naar beneden komen op te vangen. Je wilt immers graag laten zien wat je waard bent.


Laat je in je eerste week goed bijpraten door senior leiders in je organisatie over de missie, visie en strategie, zodat je je team kunt inspireren en de juiste richting kunt geven. Vraag deze leiders ook door op wat hun eigen perspectief hierop is. Wat zien zij als de belangrijkste kansen en uitdagingen?


2. Het onderschatten van de cultuur

De belangrijkste reden waarom nieuwe leiders niet succesvol zijn, is dat zij de cultuur onderschatten. Vaak komen ze hier te laat achter.

Probeer de cultuur en ongeschreven regels dus zo snel mogelijk op te pikken. Gesprekken met peers, klanten en leveranciers kunnen je waardevolle informatie geven, zodat je hier snel een goed beeld van krijgt. Dit zorgt dat jij aan de bal kunt blijven. Dan kies je zelf hoe je hiermee om wilt gaan en hoe je hierin het beste navigeert.