Als je als leidinggevende in een nieuwe rol begint komt er vaak veel op je af.
Dit geldt nog meer als je in een nieuwe bedrijft start, waar je nog niet weet hoe de hazen lopen. Vaak is de positie even vacant geweest voordat jij startte. Dan kan er behoorlijk wat achterstallig werk liggen en kunnen veel zaken urgent geworden zijn.
Hoe ervaren je ook bent, elke rol vraagt weer wat anders van je. Niet vreemd dus dat je je overwelmd kunt voelen. Er komt veel nieuwe informatie op je af. De kans is groot dat de business en je team meteen al een beroep op je doen. En je voelt de blikken van collega’s die meestal al snel een eerste oordeel gevormd hebben.
Om je op weg te helpen een goede start als leider te maken, deel ik graag 6 klassieke fouten om te vermijden tijdens je eerste weken:
1. De big picture negeren
De dagelijkse business vraagt meteen jouw aandacht. Hierdoor kun je in de valkuil stappen, meteen te gaan rennen om alle ballen die naar beneden komen op te vangen. Je wilt immers graag laten zien wat je waard bent.
Laat je in je eerste week goed bijpraten door senior leiders in je organisatie over de missie, visie en strategie, zodat je je team kunt inspireren en de juiste richting kunt geven. Vraag deze leiders ook door op wat hun eigen perspectief hierop is. Wat zien zij als de belangrijkste kansen en uitdagingen?
2. Het onderschatten van de cultuur
De belangrijkste reden waarom nieuwe leiders niet succesvol zijn, is dat zij de cultuur onderschatten. Vaak komen ze hier te laat achter.
Probeer de cultuur en ongeschreven regels dus zo snel mogelijk op te pikken. Gesprekken met peers, klanten en leveranciers kunnen je waardevolle informatie geven, zodat je hier snel een goed beeld van krijgt. Dit zorgt dat jij aan de bal kunt blijven. Dan kies je zelf hoe je hiermee om wilt gaan en hoe je hierin het beste navigeert.
Waak ervoor dat je in ‘office politics’ wordt meegezogen. Gebruik juist je frisse 'outsider blik' om te benoemen wat je ziet. Door te benoemen wat er onder tafel speelt, worden zaken luchtiger en bespreekbaar. Dan kun je boven tafel zaken doen.
3. Een leiderschapsstijl kiezen die niet bij je past
We hebben allemaal een beeld van hoe we denken dat een goede leider moet zijn. Maar is dit een stijl die bij jou past? Of kopieer je dan anderen? In het laatste geval zul je minder impact maken, omdat anderen zullen ervaren dat jouw gedrag niet echt is.
Ik geloof dat je alleen krachtig kunt leidinggeven, als je dichtbij jezelf blijft. Dat doe je vanuit jouw unieke kwaliteiten. Dan ben je authentiek en juist inspirerend voor anderen om je te volgen. Daarvoor is nodig dat je jezelf door en door kent.
Weet jij welke kwaliteiten jou uniek maken in jouw manier van leiding geven? En hoe je deze inzet om je team en de rest van de organisatie mee te krijgen in de richting waarin je heen wilt?
4. Veronderstellen dat je je teamleden al kent
Dit kan vooral een valkuil zijn als je binnen je huidige organisatie een stap maakt. Je hebt misschien al eerder met je teamleden samengewerkt. Maar je kent ze niet vanuit je nieuwe rol als hun leidinggevende.
Maak tijd voor 1-op-1 gesprekken om hen echt beter te leren kennen en te begrijpen. Wat zijn hun verantwoordelijkheden, doelstellingen, uitdagingen en hoe zitten ze in hun rol? Vraag hen wat jij voor hen kunt betekenen. En maak duidelijk dat je graag hun ideeën hoort over hoe je jullie afdeling of organisatie kunt verbeteren. Dan voelen ze zich gewaardeerd en gezien. Een mooie basis om een sterk en gemotiveerd team te bouwen.
5. Je team micro-managen
Voel jij je ook zo verantwoordelijk voor je business? Omdat jouw succes afhankelijk is van hoe jouw teamleden het doen en je nog weinig inhoudelijke kennis hebt, kun je in de start van een nieuwe rol geneigd zijn te gaan micro-managen. Zeker als de business nog nieuw voor je is.
Er is een verschil tussen vragen stellen om zelf meer te leren en vragen stellen om de controle te krijgen of houden. Zorg dat je dit verschil in je communicatie duidelijk maakt (“Ik weet nog weinig van X, zou je me willen uitleggen …. “).
Een belangrijke tip: laat totale controle los. Je team weet vaak heel goed wat ze doen. Wees je bewust dat micro-managen te maken heeft met geen vertrouwen hebben. Dit heeft vaak negatieve gevolgen voor hoe veilig jouw mensen het in je team ervaren.
Een ander groot risico hiervan is dat je zo het eigenaarschap wegneemt. Dat is wat je natuurlijk juist nìet wilt. Je wilt dat je teamleden zelf blijven nadenken en pro-actief blijven.
Kortom: als je wat delegeert, laat het je team dan ook afhandelen. Stuur je team aan op resultaten en laat het 'hoe' los.
PS: Geïnteresseerd in meer tips over hoe jij van je team een high performing team kunt maken? Download hier mijn gratis e-book: ‘7 Tips voor het bouwen van high performing teams.
’
Komentáre