Start er een nieuwe leider in je organisatie? 5 Tips voor een goede virtuele onboarding van leiders.


Begint er binnenkort een leider op een cruciale positie in jouw organisatie?

Best een uitdaging in deze periode van ‘remote working’.


Hoe zorg je ervoor dat hij/zij snel up & running is? Juist in tijden van crisis wil je dat nieuwe leiders snel productief zijn. Het gaat nu niet alleen om de eerste 100 dagen, maar eerder nog om de eerste 100 uur.

Maak er geen ‘zwemmen of verzuipen’ van.

De meeste organisaties zorgen er wel voor dat alle technische faciliteiten nog voor de eerste werkdag op orde zijn, zoals een werkende laptop met toegang tot alle relevante informatie.


Maar dat is niet genoeg. Dan begint effectief onboarden pas.

Er zijn concrete dingen die je kunt doen om jouw nieuwe leider effectief aan boord te brengen. Met deze 5 tips help je de transitie te versnellen:

1. Zorg voor duidelijkheid

Extra duidelijk zijn over de doelstellingen biedt houvast in turbulente tijden. Focus daarbij niet alleen op de lange termijn, maar nu juist ook op de korte termijn. Wat is nodig om de korte termijn te managen, om de lange termijn te kunnen leiden.

Je helpt je nieuwe leider goed in het zadel door specifiek aan te geven hoe hij/zij meteen al waarde kan toevoegen.


Mocht je nieuwe leider zijn aangenomen in de periode vòòr de crisis, vergeet dan niet expliciet stil te staan bij wat ondertussen is veranderd.

2. Check vaker in

Hoe ervaren je nieuwe leider ook is, het feit dat hij/zij zich op afstand moet inwerken, geeft extra uitdagingen. Nieuwe leiders willen graag snel waarde toevoegen. Voor een leider die normaal zelf-startend is, kan het frustrerend zijn nu afhankelijk van anderen te zijn. Het is niet moeilijk om je dan snel geïsoleerd te voelen.