top of page

Start er een nieuwe leider in je organisatie? 5 Tips voor een goede virtuele onboarding van leiders.


Begint er binnenkort een leider op een cruciale positie in jouw organisatie?

Best een uitdaging in deze periode van ‘remote working’.


Hoe zorg je ervoor dat hij/zij snel up & running is? Juist in tijden van crisis wil je dat nieuwe leiders snel productief zijn. Het gaat nu niet alleen om de eerste 100 dagen, maar eerder nog om de eerste 100 uur.

Maak er geen ‘zwemmen of verzuipen’ van.

De meeste organisaties zorgen er wel voor dat alle technische faciliteiten nog voor de eerste werkdag op orde zijn, zoals een werkende laptop met toegang tot alle relevante informatie.


Maar dat is niet genoeg. Dan begint effectief onboarden pas.

Er zijn concrete dingen die je kunt doen om jouw nieuwe leider effectief aan boord te brengen. Met deze 5 tips help je de transitie te versnellen:

1. Zorg voor duidelijkheid

Extra duidelijk zijn over de doelstellingen biedt houvast in turbulente tijden. Focus daarbij niet alleen op de lange termijn, maar nu juist ook op de korte termijn. Wat is nodig om de korte termijn te managen, om de lange termijn te kunnen leiden.

Je helpt je nieuwe leider goed in het zadel door specifiek aan te geven hoe hij/zij meteen al waarde kan toevoegen.


Mocht je nieuwe leider zijn aangenomen in de periode vòòr de crisis, vergeet dan niet expliciet stil te staan bij wat ondertussen is veranderd.

2. Check vaker in

Hoe ervaren je nieuwe leider ook is, het feit dat hij/zij zich op afstand moet inwerken, geeft extra uitdagingen. Nieuwe leiders willen graag snel waarde toevoegen. Voor een leider die normaal zelf-startend is, kan het frustrerend zijn nu afhankelijk van anderen te zijn. Het is niet moeilijk om je dan snel geïsoleerd te voelen.


Realiseer je dat je dit misschien niet snel te horen krijgt. De meeste nieuwe leiders willen zich graag eerst bewijzen. Check dus vaker in dan je normaal zou doen om te kijken hoe het ècht met hem/haar gaat.

3. Help hen zichtbaar te worden en de juiste personen te spreken

Het is voor een nieuwe leider lastig om zichtbaar te worden, terwijl die behoefte en noodzaak er wel is. Even bij een collega langs lopen of een praatje bij de koffiemachine is er nu niet bij. Daarnaast zijn mensen in de organisatie druk met de crisis en beperkt beschikbaar om je nieuwe leider pro-actief te ondersteunen.

Zorg dat je organisatie van tevoren goed op de hoogte is van zijn/haar komst en wat je van bepaalde personen verwacht in deze transitie-fase. Stuur bijvoorbeeld al voor de eerste werkdag een aankondiging rond met daarin een persoonlijke introductie.

Verder help je je leider op weg door alvast afspraken in te plannen met de belangrijkste stakeholders. Geef hem/haar daarbij ook relevante achtergrondinformatie, zoals de belangen en strategische agenda van desbetreffende stakeholders.

4. Briefing op teamleden en teamdynamiek

Een goede relatie opbouwen met het team is één van de prioriteiten van elke nieuwe leider. Tijdens social distancing geeft dat extra uitdagingen: in videocalls is het lastiger om echte connectie te maken. Ook ontbreken de normaal zo belangrijke informele contacten in de wandelgang en bij de koffiemachine.


Daarnaast zijn de mogelijkheden beperkt om te leren door te observeren. Door als een ‘fly on the wall’ nieuwe collega’s, teamleden en de onderlinge dynamiek te observeren en zo te leren ‘hoe de dingen hier gaan’.

Als je je team nog niet kent, is leidinggeven op afstand extra uitdagend. Demotivatie en conflicten kunnen in een virtueel team escaleren zonder dat je het als leidinggevende door hebt. Geef je nieuwe leider dus een goede start met een grondige briefing over zijn/haar teamleden, de historie en de teamdynamiek om meer context te geven.

5. 'Onboarding buddy'

De belangrijkste oorzaak van het niet succesvol zijn van nieuwe leiders is het te laat onderkennen van de cultuur. Door een ‘onboarding buddy’ te benoemen, bijvoorbeeld een mede-MT lid, kun je dit voorkomen. Een onboarding buddy is overigens voor elke nieuwe medewerker waardevol, maar met name voor nieuwe leiders belangrijk om snel inzicht te krijgen in de cultuur en informele processen: “zo doen wij dingen en zo krijgen je zaken hier voor elkaar”.

Bonus tip: First100Days Leadership Accelerator

Dat deze tijd extra uitdagend is om in een leiderschapsrol te starten, is duidelijk.

Help je nieuwe leider een vliegende start te maken met de 'First100Days Leiderschap Accelerator'.

Met dit leiderschapsprogramma heb ik al vele executives en leiders geholpen hun transitie te versnellen, waardoor zij sneller waarde toevoegden aan hun organisatie.


Investeer in een fundament voor verder succes: niet alleen je leider, maar ook zijn/haar team wordt hiermee opgezet voor succes.


Lees HIER wat andere organisaties over het programma zeggen.

 

Wil je meer tips voor leiders die in een nieuwe rol starten?

Download hier mijn GRATIS e-book “7 tips voor een vliegende start als nieuwe leider”.


118 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page