Welk cijfer geef jij jezelf als leider?leiderschap; leiderschapsontwikkeling; leider

Een interessant vraag om jezelf eens te stellen.

Wij mensen zijn geneigd onszelf op leiderschap hoog te ranken. Zelden geven leiders zichzelf een onvoldoende.


Welk cijfer geef jij jezelf?


Ik zie weleens leiders die denken goed bezig te zijn omdat ze een coachende leiderschapsstijl denken te hebben. Ze hebben dan ergens gehoord dat dit een goede leiderschapsstijl is. Maar het is maar de vraag om hun team dat ook zo ervaart.


Zo werd bij een bedrijf waar ik heb gewerkt grappen gemaakt over een senior leider die ook wel ‘de zeemeeuw’ werd genoemd. Hij bemoeide zich namelijk niet echt met zijn team. Maar als er iets fout ging, ‘vloog hij binnen, scheet alles onder en vertrok weer’. Niet echt wat bedoeld wordt met een coachende stijl.


Om een eerlijk antwoord op bovenstaande vraag te kunnen geven, is feedback van je team van belang. Je teamleden zijn scherpe observatoren. Zij ervaren elke dag jouw leiderschapsstijl. Zij kunnen als geen ander aangeven wat dat met hen doet en dus hoe effectief jouw stijl is.


Durf jij hen die vraag te stellen?


Het gaat je waardevolle input geven die je kan helpen nog effectiever en inspirerender te worden in je leiderschap.


Realiseer je overigens dat, als je teamleden je feedback geven, ze je een cadeau geven. Het is namelijk helemaal niet zo makkelijk om eerlijk naar je leidinggevende te zijn.

Dus bedank hen vriendelijk en ga je niet verdedigen. Vraag juist door: “Is verder nog iets dan ik zou moeten weten?”

Als teamleden doorhebben dat je niet in de verdediging gaat, maar oprecht wilt leren, zul je zien wat voor extreem waardevolle input je