Vermijd deze 5 valkuilen als je een team op afstand leidt.Het werken vanuit huis begint inmiddels al aardig te wennen voor iedereen.

Je team op afstand leiden vraagt van jou als leider wat anders dan normaal.


Ik deel graag 5 valkuilen om in deze situatie te voorkomen:


1. Voorkom onpersoonlijk te worden onder het mom 'business als usual'

De situatie waarin we nu zitten is ongekend. Door het ‘business als usual’ te noemen, ga je voorbij aan de situatie waarin je teamleden nu zitten. Aan alle zorgen die ze hebben en alle efforts die zij doen.


Door het ‘business als usual’ te noemen, loop je het risico dat je team gaat ervaren dat er geen ruimte is voor wat er echt speelt. En krijg jij minder te horen. Dat wil je natuurlijk juist niet.

2. Voorkom afwezig te zijn onder het mom 'mensen ruimte geven'

In normale werksituaties vinden vooral ervaren medewerkers het fijn om de ruimte te krijgen om het werk op hun eigen manier te doen. Dit geldt overigens lang niet voor iedereen.


Echter, we zitten nu niet in een normale werksituatie. Realiseer je dat zelfs teamleden die het normaal juist prettig vinden om de ruimte te krijgen, behoefte hebben om persoonlijk contact met jou te hebben. Ook al zullen ze dit in eerste instantie niet snel uitspreken.


Mensen die op afstand werken, kunnen zich eerder niet meer aangesloten voelen. Dit vraagt extra aandacht van jou als leider. In deze tijd is dat een extra belangrijk deel van jouw taak.