top of page

Vermijd deze 5 valkuilen als je een team op afstand leidt.Het werken vanuit huis begint inmiddels al aardig te wennen voor iedereen.

Je team op afstand leiden vraagt van jou als leider wat anders dan normaal.


Ik deel graag 5 valkuilen om in deze situatie te voorkomen:


1. Voorkom onpersoonlijk te worden onder het mom 'business als usual'

De situatie waarin we nu zitten is ongekend. Door het ‘business als usual’ te noemen, ga je voorbij aan de situatie waarin je teamleden nu zitten. Aan alle zorgen die ze hebben en alle efforts die zij doen.


Door het ‘business als usual’ te noemen, loop je het risico dat je team gaat ervaren dat er geen ruimte is voor wat er echt speelt. En krijg jij minder te horen. Dat wil je natuurlijk juist niet.

2. Voorkom afwezig te zijn onder het mom 'mensen ruimte geven'

In normale werksituaties vinden vooral ervaren medewerkers het fijn om de ruimte te krijgen om het werk op hun eigen manier te doen. Dit geldt overigens lang niet voor iedereen.


Echter, we zitten nu niet in een normale werksituatie. Realiseer je dat zelfs teamleden die het normaal juist prettig vinden om de ruimte te krijgen, behoefte hebben om persoonlijk contact met jou te hebben. Ook al zullen ze dit in eerste instantie niet snel uitspreken.


Mensen die op afstand werken, kunnen zich eerder niet meer aangesloten voelen. Dit vraagt extra aandacht van jou als leider. In deze tijd is dat een extra belangrijk deel van jouw taak.

3. Voorkom angst om iets nieuws te proberen onder het mom ‘controle te houden’

Het is niet raar dat je, met alle onzekerheid om je heen, nu meer behoefte hebt om de controle te houden. Wat deze onzekere tijd ook van jou als leider vraagt, is om verder te gaan dan je normale comfortzones. Over zes maanden zul je terugkijken en blij zijn dat je het wel gedaan hebt.


Just go for it!

4. Voorkom teveel focus op de taak, onder het mom ‘controle te houden’

Voor je team is duidelijkheid nu extra belangrijk. Het geeft hen de houvast die ze nodig hebben. Maar door je teveel op de taken te richten, kun je voorbij aan hoe het met je mensen gaat. Juist nu er geen fysiek contact is, is een combinatie van zowel taak- als mensgericht leiderschap belangrijker dan ooit.

Begin bijvoorbeeld al je gesprekken met ‘hoe gaat het nu ècht met je?’.

5. Voorkom directief leiderschap, onder het mom ‘stevige leiders beslissen alleen’

Juist in tijden van crisis is het belangrijk om flexibel te zijn en snel bij te sturen. Neem je team mee in korte iteraties. Als leider is het je verantwoordelijkheid om de regie te nemen in het creëren van duidelijkheid, in het het stellen van korte termijn prioriteiten en in het her-prioriteren omdat in crisis de situatie snel kan veranderen.


Maar stap niet in de valkuil dat je alles zelf gaat beslissen.

Gebruik de denkkracht van, liefst multi-disciplinaire en complementaire, teams.

Neem je team mee in het WAAROM, WAT en HOE van de nieuwe prioriteiten, zodat ze zich aangesloten blijven voelen en mee kunnen denken.


Zo gebruik je de kracht van de groep en creëer je een ‘samen sterk’ gevoel.Succes de komende tijd! Stay safe, connected and positive.


 

Meer tips over het aansturen van een remote team in onzekere tijd?

Download hier mijn gratis e-book
123 weergaven0 opmerkingen
bottom of page